Geschiedenis van Terra F.
Sinds 2008.

Wij zijn Terra F., beter bekend als de Terranen

Ons dispuut wordt gekenmerkt door een sterke onderlinge band. De F in Terra F. staat voor Famiglia; we kennen elkaar goed en staan altijd voor onze vrienden klaar. Iedere dinsdag eten en borrelen we samen op S.C.R.E.D. We zien elkaar regelmatig buiten de dinsdagborrel om te gaan sporten, studeren, HEMA-ontbijten of gewoon een leuke avond te hebben. Elk jaar hebben wij een uitgebreid kerstdiner, waarin wij tot de vroege uurtjes aan het tafelen zijn. Tijdens het traditionele inauguratieweekend in februari vindt er een sfeervolle ceremonie plaats, waarna de eerstejaars zich eindelijk volwaardig Terraan mogen noemen. Ook doen wij fanatiek mee aan contests op SSR, zoals de DCW, GOTCHA! en GDA’s. In de zomer gaan we met z’n allen op vakantie, dichtbij of ver weg, aan het strand liggen of cultuur snuiven, er is voor ieder wat wils. Het hele jaar door zijn er allerlei spontane avondjes, waar ons dispuutsdrankje Schelvispekel rijkelijk vloeit. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan voor meer informatie en foto’s rond op onze website.

Geschiedenis

Terra begon als vriendengroep met dispuutsambities tijdens de SSR-kampweek van 2006. Deze eerste groep viel uit elkaar, maar op 15 maart 2007 maakte een kleinere groep mensen een doorstart als het Korrel Terra F.. De groep werd steeds hechter en de plannen grootser, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van het Dispuut Terra F. op 4 februari 2008.

De kampweek en oprichting van het eerste korrel.

De oorsprong van het dispuut Terra F. ligt in de kampweek van het jaar 2006 van SSR-Leiden. Onder leiding van de zeer charmismatische heer van Toor werd een e-maillijst opgericht. Dankzij zijn betogende woorden, en in het vooruitzicht gesteld van de oprichting van een heus dispuut, dat zich zou kunnen meten met de andere disputen van onze vereniging, werden 65 eerstejaars enthousiast en schreven zich in. Helaas is de originele lijst verloren gegaan, maar velen uit het jaar 2006 zullen zich deze vereniging van mensen herinneren, die bekend stond als Terra Fertilis. Op woensdag 20 september 2006 vond de eerste en enige open activiteit van Terra Fertilis plaats: de Disney-filmavond. De activiteit was met circa 40 aanwezigen een succes.

Helaas was het eerste korrel geen lang leven beschoren. Na enige tijd werd duidelijk dat de naam Terra Fertilis afkomstig was van een voormalige vereniging van studerenden aan de Agrarische Hogeschool Delft. Van Toor was hier eerder lid geweest, en gebruikte zijn ervaringen als inspiratiebron voor het op te richten dispuut. Daar het bedenken van nieuwe ideeën en tradities voor een dispuut een lastige opgave bleek voor de eerstejaars SSR-leden, nam ieder lid van het eerste korrel zijn plannnen graag aan. Toen de zaak aan het licht kwam, was het korrel echter niet meer te redden: een deel van het toenmalige bestuur durfde de ontstaanswijze niet te verdedigen tegenover de vereniging en stapte op. Dit was het einde van het eerste korrel.

Terra is dood, lang leve Terra F.!

De leden van het eerste korrel waren ieder hun eigen weg gegaan binnen de vereniging. Een groepje eerstejaars bleef nog wel iedere dinsdag samen op SSR eten. Toch misten zij de gezelligheid van de grote groep mensen met wie ze zo'n leuke band hadden aan het begin hun verenigingsleven. Hoe kon het gebeuren dat de vriendengroep uiteen was gevallen?

De overgebleven mensen die zich nog altijd Terranen durfden te noemden, bliezen het korrel nieuw leven in. Er werd een nieuw bestuur gevormd, bestaande uit Robert van Toor (Il Capo) en Jaap Hagen (Ab-actis). Op 15 maart 2007 stuurde dit bestuur een e-mail naar de e-maillijst van het eerste korrel getiteld "Terra is dood, lang leve Terra". Onder het motto "beter berucht dan onbekend" ging het korrel voortaan door het leven als Terra F., het dievenkorrel. De volledige brief is hier te lezen Terra is dood.

Op 3 oktober 2007 werd Jessica Schoovers aangesteld als Quaestor van het korrel. Deze was acuut nodig in verband met het beheren van de bierpot voor de 3 oktober-feesten.

De oprichting van het dispuut.

Op woensdag 23 januari bezorgden de leden van het korrel Terra F. een brief aan het bestuur der SSR-Leiden, waarin zij haar verzochten Terra F. tot dispuut te maken. De brief werd door alle Terranen ondertekend en is hier na te lezen: Oprichtingsbrief. Op 1 februari 2008 werd het korrel Terra F. uitgenodigd op de koffie bij het bestuur der SSR-Leiden, om hun keuze tot oprichting van het dispuut toe te lichten en te motiveren. Tijdens de AV van 4 februari 2008 werd de oprichting van "Terra F., het dievendispuut" bekendgemaakt aan de vereniging.